• Po. Dub 29th, 2024

Zelení mají sílu

ByJan

Kvě 6, 2022

Petržel si většinou spojujeme jednoduše se zdravou posypkou do polévek. Tato forma jejího použití se doporučuje, ale vyplatí se petržel propašovat i do koktejlů, pesta či omáček, dochucovat jí saláty a přidávat do nádivky.

Obsahuje hodně železa a jeho složky mají na lidský organismus očistný účinek. Působí také močopudně, což by jej mělo zařadit do sféry zájmu lidí potýkajících se s otoky, problémy se zadržováním vody v těle či ledvinovými problémy. Petržel obsahuje kromě železa také spoustu vitamínů: A, C, K, PP, dále kyselinu listovou, hořčík, vápník a draslík.

Je to také solidní dávka antioxidantů. Je prokázáno, že nálev z petržele a její přidávání do pokrmů nejen pročistí organismus, ale také podpoří imunitu, podpoří trávicí procesy a sníží žaludeční nevolnosti. Proto si plně zaslouží ocenit jeho chuť, hodnotu a možnosti, jdoucí daleko za rámec zelených ve vývaru.

Zdraví zelené

Brokolice je u nás dobře známá zelenina, ale v kuchyni se s ní stále zachází zanedbaně. Tomuto trochu příliš zelenému květáku nevěříme. Špatně! Mezi veškerou zeleninou a ovocem se právě brokolice řadí na první místa žebříčku protirakovinných potravin.

Vděčí za to svým účinným látkám: beta-karotenu, sulforafanu, chlorofylu a isothiokyaninům. Brokolice obohacuje náš jídelníček o všechny nejcennější vitamíny (A, vitamíny B, C, K, PP), kyselinu listovou, vápník, železo, hořčík, draslík a síru. Je to také silný přísun vlákniny. Ne každý ví, že brokolice je také dodavatelem chrómu.

Má velký význam pro lidi, kteří bojují s cukrovkou, inzulínovou rezistencí nebo prostě jedí sladké. Stejně jako kapusta i brokolice podporuje činnost nadledvin, posiluje klouby a snižuje hladinu kortizolu, někdy nazývaného stresový hormon. Abyste z její síly vytěžili maximum, dejte pozor, aby se zelenina nepřevařila a zůstala pevná.

Rukola – méně obyčejný salát

Rukola patří mezi méně oblíbené saláty. Pro svou ostrou, oříškovou dochuť je nejčastěji součástí směsí, které tak dychtivě kupují Poláci. Samostatně se vyskytuje velmi zřídka, z velké části proto, že máme problém s jeho správnou kompilací.

Málokdo ví, že rukola vlastně není salát. Patří do čeledi zelí a má blíže k brokolici nebo růžičkové kapustě než k salátu. Obsahuje jako každá brukvovitá zelenina velké dávky železa, kyseliny listové a vitamínů: A, B, C a K. Kromě toho je roketa dobrým zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku a antivirového zinku. Za svůj baktericidní účinek vděčí zelenina přítomnosti sirných aminokyselin.

Rukola má také flavonoidy, které účinně bojují s volnými radikály. Kromě antivirových a antibakteriálních vlastností je to také protizánětlivé léčivo. Lékaři doporučují rukolu také v protiplísňové dietě. Raketové sólo chuťově neosloví každého, ale dokonalé bude v mixování nebo ve formě pesta.

Jan