• Ne. Kvě 19th, 2024

Zdravý životní styl

ByJan

Úno 27, 2023

Životní styl zaměřený na zajištění optimálního zdraví a snížení rizika vzniku nemocí označovaných jako sociální nemoci se nazývá zdravý životní styl.Mezi sociální nemoci, před kterými nás má chránit, patří především nemoci kardiovaskulárního systému (např. ischemická choroba srdeční onemocnění ateroskleróza, infarkt myokardu, hypertenze), dále diabetes typu II, bronchiální astma a rakovina. Faktory jako správně vyvážená strava, délka spánku, užívání stimulantů (zneužívání alkoholu, kouření, drogy), fyzická aktivita a (na což mnoho lidí zapomíná) – preventivní prohlídky mají obrovský vliv na naše zdraví.

Základem zdravého životního stylu je samozřejmě zdravá strava. Jejím základem je správná rovnováha živin (sacharidů, bílkovin a tuků), stejně jako dodání správného množství vlákniny, minerálních solí a vitamínů tělu.

Bílkoviny, tuky a sacharidy jsou nejen zdrojem kalorií nezbytných k získávání energie, ale jsou také součástí tkání, podílejí se na procesech regulujících metabolismus a přispívají ke správné funkci imunitního systému.

Co dělat, aby se dobře spalo?

Je jedno, jestli vstáváte levou nebo pravou nohou. Nezáleží na tom, zda se probudíte svěží nebo ne. Důležité je, jak si uspořádáte spánek. Zamyslete se nad tím, kolik hodin denně na tom strávíte. To by mělo být přibližně 8 hodin nepřetržitého spánku pro dospělého. Navíc, pokud spíte 8 hodin a usnete ve 4 hodiny ráno, můžete se cítit ospalí. Proč? Protože jsi hodně změnil rámec svého snu. Tělo má rádo pravidelnost. Snažte se tedy spát co nejvíce ve stejnou dobu.

Co dělat, když trpíte nespavostí? Léky nejsou nejlepším řešením. Spánek není přirozený a po vysazení léků se ukáže, že potíže vůbec nezmizely. Můžete však sáhnout po přírodních řešeních – jako je horké mléko nebo některé bylinky (např. meduňka, třezalka). Je dobré si hlídat i dobu konzumace večeře – měla by být alespoň 3 hodiny před spaním. V opačném případě můžete trpět zažívacími problémy.

Řeřicha – zdraví z hrnce

Řeřicha je rostlina, která je i přes svůj jemný vzhled příbuzná zelí. Vyznačuje se pikantní a originální chutí. Na našich stolech by neměl chybět jen jako velikonoční dekorace. Vyplatí se ji jíst po celý rok, zejména v zimě a brzy na jaře, kdy je těžké najít plnohodnotnou zeleninu.

Řeřicha je dokáže úspěšně nahradit, ba co víc, svými nutričními vlastnostmi může velkou část předčit. Velkou výhodou této rostliny je jistě to, že si ji můžeme vypěstovat sami v našich domácnostech. Díky tomu je zbavena chemických hnojiv. Vlastnosti řeřichy zůstávají nedocenitelné, zvláště v případě jarního slunovratu projevujícího se neustálou únavou, citlivostí na změny teplot, naše pleť šediví a vlasy mdlí.

V lidovém léčitelství se řeřicha používala jako lék na střevní parazity, ale i kožní vředy. Používal se také k dezinfekci dutiny ústní. Řeřicha působí močopudně, lze ji tedy užívat i při onemocnění ledvin.

Jan