• Út. Dub 23rd, 2024

Účinky zeleného čaje na zdraví

ByJan

Úno 2, 2023

Díky velmi bohaté sadě ingrediencí si zelený čaj získal velké uznání mezi vědci, kteří stále objevují nové vlastnosti tohoto nápoje. Zelený čaj obsahuje především zcela speciální soubor organických látek klasifikovaných jako polyfenoly a také silné antioxidanty – katechiny.

Dále jsou to třísloviny, alkaloidy, aminokyseliny, thein, vitamíny (A, B, C, E), řada minerálních sloučenin (hlavně vápník, draslík, měď, zinek, mangan, fluor). Tak široké spektrum biologicky aktivních látek se získává díky unikátnímu procesu zpracování natrhaných čajových lístků. Japonsko a Čína jsou považovány za největší odborníky, pokud jde o zelený čaj.

V Japonsku se při přípravě natrhaných čajových lístků předem blanšírují párou, v Číně se suší asi 4-5 minut na sluncem nebo ohněm vyhřívaných bambusových podnosech. V následujících fázích se listy zpracovávají v rolích nebo horkých hrncích.

Jablka – zdravá svačina

Jablka jsou vedle vajec, bílého sýra nebo červené řepy svačinkou, kterou se vyplatí zařadit do každodenního jídelníčku. Jablka jsou opravdovým oblíbencem a králem každé diety. Je to dáno především obsahem pektinů v nich, které umožňují dosáhnout pocitu plného žaludku. Kromě toho pektiny čistí tělo od jedovatých látek.

Pektiny během trávení vážou některé z těžkých kovů na nerozpustné soli, čímž usnadňují jejich odstranění z těla a chrání před jejich hromaděním v tkáních. Umožňují také normalizaci bakteriální flóry trávicího traktu, přispívají k odstraňování nestrávených zbytků potravy i toxických látek.

Jablka jsou také ovoce, které účinně reguluje hladinu glukózy v krvi a zvyšuje energii. Studie prokázaly, že sníst jablko zabere čas, který je nezbytný k tomu, aby lidské tělo dostalo informace a zároveň si uvědomilo, že už nemá hlad. Velkou výhodou jablek je také jejich dostupnost.

Banány – zdravá exotika

Banány jsou plody, jejichž vlastnosti a nutriční hodnoty byly objeveny před tisíci lety. Pravděpodobně byly pěstovány před více než 7 000 lety na území dnešní Malajsie, odkud se později dostaly do Indie. Další fází šíření pěstování těchto plodů byl Střední východ a poté Afrika. V Africe se dnes také pěstují banány.

Asie a Austrálie jsou dnes také místy, kde je pěstování těchto lahodných plodů velmi běžné. Pěstitelé neodkládají sklizeň banánů, dokud nejsou plně zralé, ale sbírají je, dokud jsou ještě zelené. V tomto stavu jsou naloženy na chlazené lodě uzpůsobené k jejich přepravě a takto putují do Evropy.

Díky tomu nejsou plody, které najdeme na pultech obchodů, přezrálé. Sluší se připomenout, že přezrálé plody jsou nejen méně chutné, ale mají i nižší nutriční hodnotu, což je v případě těchto plodů opravdu neocenitelné. Jsou zdrojem vitamínů a také vlákniny a minerálních látek.

Jan