• Út. Dub 30th, 2024

Co dává osobní trénink a jaký význam má intenzita tréninku?

ByJan

Kvě 27, 2022

Někdy se nám zdá, že rady, které jsme si přečetli, stačí k tomu, aby náš trénink přinesl efekty, o kterých sníme. Osobní trénink se zdá být zbytečným nákladem. Ale je tomu skutečně tak? Bohužel je to spíše mylná představa.

Trenér není jen člověk, který nám díky svému vzdělání dokáže vybrat to správné cvičení. Postará se také o to, aby se naše tělo vyvíjelo rovnoměrně a – což je obzvláště důležité – nedovolí nám se zranit. Trenér totiž bedlivě sleduje, jak cviky provádíme, a tak vidí a opravuje chyby, o kterých nemáme ani ponětí (absolvování amatérského cvičení velmi často nevede k posilování svalů, ale k namáhání kostry a kloubů).

Kromě toho je trenér velkou motivací. Je s námi, dává nám víru ve smysl cvičení a poukazuje na efekty, kterým možná nevěnujeme pozornost. To vše nám umožňuje při tréninku vytrvat a udělat z něj stálou součást našeho dne.

Intenzita tréninku

Někdy, abychom maximalizovali účinky tréninku, se rozhodneme cvičit denně. Ale je to dobrý nápad? Záleží na několika bodech. Za prvé, ať už máme co do činění se začátečníkem nebo ostříleným sportovcem.

První odpovědí každého odborníka bude poradit ohledně opěrek. Díky tomu dopřejeme svalům čas na regeneraci a ve výsledku i růst. Tento „recept“ se však dá obejít velmi jednoduchým způsobem. No a při každodenním tréninku si musíme pečlivě připravit cvičební plán. Tímto způsobem můžete každý den cvičit různé svalové skupiny. Díky tomu trénujeme každý den a odpočíváme zbytek svalů. Nejedná se však o začátečnický plán.

Měli by si tělo na námahu zvyknout, a to se neobejde bez plánovaného odpočinku. V takovém případě bude každodenní trénink pro tělo nadměrnou a nepřiměřenou zátěží. Nakonec, i když máme zkušenosti a trénujeme různé svalové skupiny, měli bychom si stále najít čas na prostoje. Proč? Protože jinak přetrénování oslabí naše svaly.

Jak zklidnit tělo po intenzivním tréninku?

Stejně jako před intenzivním tréninkem byste se měli zahřát, stejně jako po tréninku protáhnout svaly. To vše proto, že tělo by se mělo po jednotce uklidnit. Je potřeba ke zklidnění tepu a uvolnění svalů.

Správné provedení tohoto procesu pomůže i při regeneraci těla, které bude schopno včas plnit následné úkoly. Mnoho lidí tyto aspekty bagatelizuje. Pro profesionály jsou stejně důležité jako rozcvička nebo hlavní pódium. To vše proto, že správné ztišení těla má velký vliv na to, jak se naše tělo bude chovat pár či několik hodin po tréninkové jednotce.

Začátečníci na to často zapomínají, a tak není překvapením, že je většinou po intenzivním tréninku bolí. Sluší se dodat, že provádění série uvolňovacích a uklidňujících cvičení má pozitivní vliv i na psychiku, protože jsme si vědomi, že jsme provedli celou jednotku od začátku do konce.

Jan