• Ne. Dub 28th, 2024

Kola v posilovně, tedy spinning nebo indoor cycling

ByJan

Kvě 29, 2022

Cyklistika nemusí být nuda. Nejzajímavější je samozřejmě ten v terénu. Pokud preferujete lekce ve fitness klubu nebo v posilovně, máme na výběr spinning nebo indoor cycling. Jedno se od druhého v podstatě příliš neliší. Spinning je typická jízda na rotopedu, zatímco indoor cycling je indoor cycling.

Druhá z výše zmíněných tříd je o tolik zajímavější, že se trénuje ve větší skupině a celý trénink je postaven na formuli cyklistického závodu. Dokonce i vnitřní cyklistická kola jsou propojena v síti a jejich počítač zobrazuje obraz simulující cyklistický závod. Připojením kol k síti mohou účastníci školení na obrazovkách vidět pokroky ostatních účastníků. Spinning můžete cvičit sami.

Kola pro toto cvičení jsou vybavena počítači zobrazujícími všechny tréninkové parametry. Spinningové rotopedy mají většinou i funkci sledování tepové frekvence během tréninku. Pro ty, kteří se chtějí jen projet, doporučujeme spinning. Pro ty, kteří rádi soutěží, doporučujeme vyzkoušet jízdu na kole.

Termoaktivní oblečení – na kolo a běh

Intenzivní fyzická námaha je spojena i s tím, že pokožka sportovce vypouští kapičky potu. Je to voda, která z našeho těla vytéká v důsledku tělesné teploty zvýšené cvičením. Při běhání nebo jízdě na kole je také velmi důležité, aby tělo a pokožka měly dostatečné větrání.

Bohužel v běžném oblečení pro sportovce se velmi často stává, že tělo při tréninku nemůže úplně dýchat. Proto se doporučuje sportovat v termoaktivním oblečení. Je to oblečení pro sportovce, vytvořené speciálně vyvinutou technologií, která umožňuje cirkulaci vzduchu během tréninku. Takové oblečení je plně prodyšné. Tyto oděvy znesnadňují pocení, nebo spíše usnadňují zůstat v suchu během tréninku.

Tento typ oblečení je navíc voděodolný, takže se nemusíte bát, že by vám při dešti smáčel nejen pot. Termoaktivní oblečení je samozřejmě dražší než běžné sportovní oblečení. Můžete si ho koupit v řetězcích sportovních obchodů, ale také objednat online.

Fyzická námaha pouze pokud je to možné – stojí za to pamatovat

Pro lidi, kteří by rádi sportovali, ale dosud to nedělali, máme jednu velmi důležitou radu. Je možné vyvinout jakoukoli fyzickou námahu, ale pouze pokud je to možné. Rozhodně nesmíte dělat nic, co by bylo nad vaše síly, protože to může mít strašlivé následky pro vaše zdraví. Zvláště pokud se sportem teprve začínáte.

Jako příklad můžeme uvést běhání. Běžec začátečník nebude mít stejné příležitosti jako ten, kdo běhá několik let. Kondice je při běhání velmi důležitá. Lidé, kteří neprováděli žádnou fyzickou aktivitu, by měli začít běhat pouze s chůzí. Sportování je úplně stejné jako sledování cíle v soukromém životě.

Někde je třeba začít a s postupem času stoupat výš a výš. Každý sportovec může potvrdit, že dosáhnout vrcholu je možné pouze tehdy, když začínáte od nuly. S fyzickou námahou to není třeba přehánět. Naše srdce se s ním přece musí cítit nejlépe.

Jan