• Ne. Dub 28th, 2024

Zdravé a nezdravé tuky

ByJan

Zář 9, 2022

Lidé, kteří chtějí shodit zbytečné kilogramy, musí ve stravě omezit tuky. Nelze však vést k situaci, kdy o ně bude naše strava zcela ochuzena. Tuk je složka, která je nezbytná, v malém množství, ale přesto. Navíc jsou toho různé druhy, je potřeba vyřadit nezdravé tuky a sáhnout po těch produktech, které poskytují nenasycené mastné kyseliny. Jedná se například o ryby.

V tomto případě platí pravidlo, že čím je ryba tučnější, tím je lepší. Samozřejmě i tyto druhy produktů je potřeba zavádět do jídelníčku s mírou. Důležité je také nevzdávat se rostlinných tuků. Zde je ale obzvláště důležité dbát na jejich kvalitu. Výzkumy ukazují, že nejškodlivější tuk na světě je rostlinný, nikoli živočišný.

Nejlevnější nezdravé tuky se v současnosti používají především v hotových jídlech, polotovarech, polotovarech např. k ohřátí, ve sladkostech apod. Tyto produkty lze z jídelníčku bezpečně vyřadit, i když je to vhodné.

Tuky mohou být zdravé

Tuky ve stravě každého sportovce, amatérského i profesionálního, jsou nesmírně důležitým prvkem vyvážené stravy. Dodávají tělu koncentrovanou formu energie, proto byste měli dbát na to, aby každé jídlo, které připravujete, jich obsahovalo správné množství.

Poměry konzumace tuků se v zásadě příliš neliší od těch, které navrhují netrénující lidé, tj. měly by tvořit asi 30 % celkové energie, kterou tělu dodáme v potravě. Tuky jsou kontroverzní, protože jsou spojeny se zbytečnými kilogramy; Je tedy na místě zmínit, že pouhý přísun tuků tělu nestačí – je třeba je ještě vhodně vybrat.

Nejdůležitější jsou nenasycené tuky Omega-6 a Omega-3. Na rozdíl od zdání a veřejného mínění mohou tuky snižovat cholesterol a krevní tlak. Je také důležité vědět, že naše tělo si tyto složky neumí syntetizovat, proto je musíme dodávat potravou.

Zdravý životní styl je nezbytný

Každý profesionální sportovec, ale i amatér musí dbát o své zdraví nejčastěji užíváním různých druhů živin či doplňků stravy. Tělo takového sportovce vydrží maximální tréninkovou zátěž pouze při zachování plného zdraví. Sacharidy hrají hlavní roli energetického zdroje našeho těla.

Při časté a vysoké fyzické námaze naše tělo využívá zásoby sacharidů, a proto v důsledku toho klesá naše tréninková efektivita. Proto musíme vědět a pamatovat si, že čím více a častěji trénujeme, tím více energie naše tělo spotřebuje a je nezbytné správné množství sacharidů. Musíme však vědět, že sacharidy by se rozhodně měly přizpůsobit našemu druhu cvičení.

Pokud jíme velké množství cukru, můžeme vést k výraznému nárůstu naší hmotnosti nebo dokonce k nadváze. Je to proto, že se naše sacharidy mění na tuky. Vyplatí se tedy před tréninkem sestavit jídelníček a upravit živiny pro naše tělo tak, abychom si neškodili, ale získali efekt, který nás uspokojí.

Jan