• So. Dub 27th, 2024

Složka cenná pro sportovce – glutamin a regenerace svalů

ByJan

Kvě 11, 2022

Glutamin je jednou ze základních aminokyselin v bílkovinách. Glutamin navíc hraje důležitou roli v metabolismu dusíku, zvyšuje odolnost organismu a přispívá k hydrataci buněk, čímž podporuje anabolismus ve svalech.

Budování svalové hmoty pomocí glutaminu – glutamin by měl tělu dodávat sportovec, který se snaží nabrat požadované svaly v posilovně. Dává signál pro nárůst svalové hmoty. Glutamin navíc působí proti katabolismu, tedy odbourávání bílkovin, které jsou součástí svalů. Díky tomu účinky naší práce v posilovně rychle nemizí.

Předcházejme únavě – tím, že tělu dodáme správné množství glutaminu, můžeme zapomenout na únavu a ztrátu síly při tréninku. Pokud se glutamin stane doplňkem stravy, tělo si ho nemusí vyrábět samo, plýtvá energií a cennými aminokyselinami ze svalové hmoty. Glutaminové doplňky jsou navíc vybaveny vitamíny a minerály.

Nápoj podporující regeneraci svalů

Izotonické nápoje se velmi často nacházejí v taškách lidí pravidelně navštěvujících posilovnu. Není divu, protože tyto produkty jsou účinné při uhašení žízně a zabrání nadměrné únavě po tréninku.

Nejen na žízeň – použití izotonických nápojů se doporučuje při sportu, který vyžaduje hodně úsilí a vytrvalosti. Nápoje tohoto typu obsahují hodně vody, ale také všechny cenné látky, které při intenzivním tréninku ztrácíme. Nachází se zde sodík, draslík, hořčík a vápník. V izotonických nápojích navíc najdeme vitamíny, jako je vitamín C. To jsou prvky, které by se měly udržovat na odpovídající úrovni, aby se tělo po cvičení mohlo zregenerovat.

Proč se vyplatí sáhnout po izotonickém nápoji? – jeho výhodou je především osmotický tlak odpovídající tlaku v tělesných tekutinách. Díky tomu rychle a účinně uhasíme žízeň. Složení nápoje zaručí přísun látek zodpovědných za správnou tělesnou teplotu a podporující regeneraci svalů.

Různé živiny a doplňky

Výběr sportovní výživy je velký, protože po tomto typu produktu je poptávka. Díky široké nabídce produktů dokážeme najít doplněk, který nejen podpoří naše úsilí při tréninku, ale bude také pohodlný na přípravu a chutný.

Příchutě a formy – při procházení nabídky internetových nebo stacionárních obchodů je snadné si všimnout, že výběr doplňků je snahou splnit očekávání každého zákazníka. Mezi mnoha příchutěmi, které práškové doplňky dostávají, najdeme mimo jiné produkty jablka, maliny, ananasu, pomeranče, třešně, lesního ovoce a tropického ovoce. Tím je konzumace doplňků příjemnější. Přicházejí také v různých formách, což zajišťuje pohodlí uživatelů. Pokud nechceme tobolky polykat, můžeme zvolit prášek, který lze rozpustit ve vodě. Nápoje a bary najdete také ve sportovních obchodech. Ty druhé nejen dobře chutnají, ale jsou také zdrojem bílkovin a sacharidů. Rychlá svačina nám poskytuje cenné ingredience pro budování svalů.

Jan