• Po. Dub 29th, 2024

Venkovní aktivity

ByJan

Dub 24, 2022

Každý pohyb je dobrý pro vaše zdraví. Nejlepší je samozřejmě cvičení venku. Nejen, že je naše tělo fyzicky aktivní, okysličíme také mozek a celý oběhový systém. A to je ta nejdůležitější výhoda pohybu venku.

Dostatek kyslíku je nesmírně důležitý pro správné fungování kardiovaskulárního systému. Jaké sporty lze provozovat venku? Mezi nejoblíbenější patří samozřejmě běh a cyklistika, ale tyto sporty velmi zatěžují naše klouby. Běh navíc využívá tělo stejně tak a je sportem pro opravdu zdatné. Vyzkoušejte jízdu na kolečkových bruslích venku.

Zatížení kloubů je minimální a jízda je opravdu zábavná. Na kolečkových bruslích můžete vyrazit s celou rodinou nebo s přáteli. Pokud máme kousek volného prostoru jen pro sebe, můžeme si zahrát badminton nebo jen kopat do míče. Můžete se také věnovat nordic walkingu, který je v poslední době velmi oblíbený u starších lidí.

Teplejší dny jsou příznivé pro hubnutí

Jarní a letní období je příznivé pro hubnutí a určitě nám dává spoustu námětů na fyzickou aktivitu. Je známo, že v zimě se obecně moc nechce. V zimě se s ním vyrovnávají i lidé celoročně pohybově aktivní. Ale lidé, kteří jsou aktivní pouze v létě až v zimě, bývají velmi líní.

To je bohužel problém velkého množství lidí. Přerušení fyzické aktivity na zimní období a její nahrazení zvýšeným počtem jídel. To vše znamená, že se na jaře probouzíme s pár kilogramy nadváhy. A pak začne před prázdninami pořádný závod s časem v hubnutí.

Je známo, že každý chce na dovolenou vypadat dokonale. Poláci tedy většinou hubnou na jaře až v létě. V každém případě, když se oteplí, konečně dostanete energii do života. Protože nelze popřít, že dlouhý podzim v kombinaci se zimou dokáže lenošit i ty fyzicky nejaktivnější a nejdisciplinovanější.

Běh pro začátečníky – začněme jemně

O běhání už byly snad napsány i učebnice. Pro svou výjimečnou jednoduchost je nejčastěji volenou pohybovou aktivitou. Běhat může doslova každý. Musíte však vědět, kde začít. Protože je to sport, který vyžaduje dobré zdraví a kondici. Pokud jsme ještě neběhali a chtěli bychom začít, začněme návštěvou lékaře, nejlépe kardiologa.

Je nutné zkontrolovat, zda takové zvýšené úsilí pro oběhový systém nemá kontraindikace. Pokud máme ze zdravotní stránky zelenou, začněme testem naší kondice. Začněme běhat a utíkejme mírným tempem, dokud se nebudeme cítit příliš unavení. Je důležité, aby náš dech nebyl při běhu příliš silný, protože to znamená, že kondičně nestíháme držet tempo.

Nejlepší je začít běhat s vyváženým mixem běhu a chůze. Ze začátku můžete více chodit než běhat, ale jak se vaše kondice zlepšuje, musí se poměr času obrátit. Při zahájení běhu není potřeba tělo příliš přetěžovat.

Jan