• Po. Dub 29th, 2024

Jak začít cvičit?

ByJan

Čvn 22, 2022

Lidé, kteří nejsou v dobré kondici, mohou mít problémy s prvním tréninkem. Začátky jsou bohužel často bolestivé, proto se vyplatí volit tréninky tak, abyste se příliš rychle nenechali odradit. Samozřejmě byste měli začít se cvičeními určenými pro začátečníky, které budou možné i pro osoby, které dříve nebyly fyzicky aktivní.

Před každým tréninkem byste se měli zahřát a cvičení zakončit strečinkem. Díky tomu můžete snížit bolestivost a riziko zranění. Cvičit můžete doma, v posilovně nebo ve fitness klubu, důležité je najít si aktivitu, která vám bude přinášet potěšení.

Díky tomu bude udržování disciplíny mnohem jednodušší a následné tréninky nebudou spojeny s nepříjemnou nutností. Jako motivaci se vyplatí investovat například do permanentky nebo do dobrých běžeckých bot – takový výdaj bude konkrétní pobídkou k pravidelnému investování času do fyzické námahy a nevynechání tréninku.

Kardio cvičení

Kardio cvičení je nejoblíbenější formou cvičení v různých fitness klubech. Kardio lekce jsou určeny ke spalování tuků. Nejdůležitější faktory v kardio hodinách jsou však: pohyb musí být prováděn rovnoměrným tempem, hodiny by měly trvat nejméně 30 minut, nejlépe hodinu.

Pokud jde o tuto dobu, vyplývá to z toho, že tuk se při cvičení spaluje až po 20 minutách aktivity. Kardio nejsou jen obyčejné procházky a běh na rotopedu, jsou to také hodiny na stacionárních kolech, hodiny s využitím stepperu a orbiteru. Posledně jmenované zařízení je dynamická fyzická aktivita, která zapojuje celé tělo včetně zad a ramen.

Pokud vás nudí kardio cvičení v posilovně, vyplatí se zajít do fitness, například lekce Fat Burning jsou perfektní kardio cvičení zaměřené na spalování přebytečných kalorií a tělesného tuku. Zajít můžete i na Zumbu a aerobox. Kardio znamená také rychlé pochody pod širým nebem a běhání, stejně jako stabilní jízdu na kole.

Kolo a protahovací cvičení

Pokud jezdíte na kole a denně překonáváte delší vzdálenosti, nezapomeňte se protáhnout nebo zahřát. Může se zdát, že jízda na kole je především o šlapání, ale jsou to vytrvalostní cviky a nutí břišní svaly a svaly nohou neustále pracovat, proto je protahovací trénink po skončení jízdy tak důležitým prvkem.

Prvním protahovacím cvikem je posunutí nohy dozadu v širším kroku a opření o kolo, v této poloze funguje zadní část nohy, která by měla trvat cca 25 sekund, po protažení jedné nohy přejít na druhou. Další protahovací cviky jsou šplhání po špičkách a protahování celého těla zapínáním všech svalů a protahováním paží, jak jen můžete.

Dalším cvikem na protahování nohou a těla je přivést nohu k břichu na dobu asi 35 minut a poté další nohu. Strečink je pro cyklisty důležitým prvkem, protože uleví kolenním kloubům od zranění.

Jan