• Po. Dub 29th, 2024

Hlavní tréninkové motivátory a demotivátory

ByJan

Říj 11, 2022

Najít vhodnou vnitřní motivaci k provozování dané sportovní disciplíny je rozhodně náročnější úkol a často vyžaduje vnější pomoc. Osobní trenéři, psychologové a životní koučové – specializují se na obratné vštěpování víry v člověka v určité reflexy a chování.

Schopnost motivovat se např. vizualizací výhod konkrétního chování lze efektivně rozvíjet i u člověka, který takové predispozice denně nevykazuje.

Nejdůležitějším motivátorem pro některé lidi je zdraví – je to skupina racionálních a často o něco starších lidí, kteří chápou smysl promarněného času a potřebu rychle se dostat do kondice. Pro ostatní je motivací číslo jedna potřeba udržet si co nejdéle mladé a atraktivní tělo a veškeré jejich aktivity jsou podřízeny cíli udržet si vysněnou postavu.

Trénink začíná, když jste mladí

Samozřejmě, že začínat nějaký sportovní trénink příliš mladý není zrovna dobrý nápad. Kvůli nově se vyvíjejícímu kosternímu systému a velmi jemným kloubům a chrupavkám se některá tréninková přetížení zdají dětem příliš velká. Stále se však medializují případy velmi mladých sportovců, kteří již překonávají bariéry vyhrazené ne tak dávno zkušeným a desítky let starým sportovcům.

Na asijských šampionátech v gymnastice či plavání se dorostenky stále častěji staví bok po boku závodníkům nad třicet let. Jejich výsledky jsou zatím stále příliš závislé na jejich fyzických parametrech – jsou prostě nižší a mají tedy na vysoké hráče velkou ztrátu, která se nenahradí. Z hlediska efektivity a techniky jsou však často stejně dobří nebo dokonce lepší a jejich trenéři předpokládají, že získání patřičných zkušeností v mladém věku přinese ovoce až v dalších soutěžích tohoto rangu.

Pomoc při zahájení tréninku

Začátek přípravy pro amatéra může být velmi těžkým obdobím – plným nástrah a nebezpečí, o kterých neznalý adept nemusí vědět. Naštěstí v dnešní době není nouze o televizní kanály, časopisy a průvodce, stejně jako četné portály a internetové aplikace, které vám pomohou připravit se na konkrétní disciplínu.

Amatéři by si své první krůčky měli především dobře naplánovat, pokud jde o správné vybavení – fóra nabízejí spoustu rad pro lidi, kteří hledají různé doplňky a doplňky pro daný sport. Různorodost firem a široká škála cen dokáže vyvést z rovnováhy každého amatéra, který se snaží vybrat si vlastní vybavení – naštěstí existuje mnoho žebříčků vybavení a recenzí porovnávajících modely dostupné na trhu.

Pomoc při zahájení tréninku by však měla zahrnovat i přípravu jídelníčku a plánování správného výživového režimu – jen tak bude mít trénink smysl.

Jan